<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d35204204\x26blogName\x3dyaramazpazarlama\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://yaramazpazarlama.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://yaramazpazarlama.blogspot.com/\x26vt\x3d-2504494406865673800', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 

Sony Kadın Psikolojisine de El Attı

Japon consumer electronics devi Sony, piyasaya sınırlı sayıda sürmüş olduğu yeni ürünüyle; psikoloji alanında kullanılan ölçüm cihazlarının son tüketiciye ulaşmasını sağlıyor.

"Psychometer" adı verilen cihaz, vücudun içindeki doğal elektrik akımının dalga boyu ve şiddetini ölçelerek, kişiliğe dair ipuçları vermekte. Ancak Psychometer bir tansiyon ölçer kadar masum bir cihaz değil. Psychometer'ın en büyük özelliği, kadınların psikolojik profillerini kısa sürede ortaya çıkarmak.

Psychometer'ın çalışması için, aletin sensörüne 10 saniye dokunmak yeterli. Vücudun en hassas noktalarından biri olan parmak uçlarından alınan elektriği analiz eden ve sonucu üzerindeki led ekranda yeşilden kırmızıya dönen bir skalada bildiren Psychometer, kişinin psikolojik bakımdan dengesiz olma, uçlarda yaşama, karşısındakine zarar verme, kısaca "psycho" olma potansiyelini ölçüyor.

Aslında Sony'nin başlangıçta sadece profösyönel kullanım için geliştirdiği bu cihazın son tüketiciye ulaşması azimli bir "gazetecilik" örneği. Her şey Amerikan Esquire dergisi editörlerinden Michael Teabay'in, karıları tarafından fizisel ve psikolojik şiddete maruz kalan erkeklerin oluşturduğu destek grupları hakkında bir dosya konusu hazırlamasıyla başlamış. Teabay, farklı sosyo ekonomik statüdeki kadınların uyguladıkları psikolojik şiddeti incelerken, yüksek sosyo ekonomik statüdeki kadınların uyguladığı psikolojik şiddeti ölçmek amacıyla, New York'un Manhattan bölgesinde katılmış olduğu bir grupta, grup moderatörünün, katılımcılara, bir anahtarlıktan biraz daha büyük bir cihaz dağıttığını farketmiş. Cihazın, kadınların psikolojik profilini ölçmeye yarayan Psychometer olduğunu anlayan Teabay, derhal hazırlamakta olduğu dosya konusunu rafa kaldırıp, Psychometer üzerinde çalışmaya başlamış. Ürün hakkında haberin yayınlanmasından sonra, dergi bir ay boyunca tam 12.542 telefon çağrısı almış. Ürüne ilginin yoğun olması, Sony yetkililerini şaşırtmış. Bir yandan kadın - erkek arasındaki dengeyi bozabilecek böyle bir cihazı piyasaya sürmenin etik sakıncalarını düşünen, bir yandan da iş alanını genişletme fırsatını gren Sony, bu ikilem içerisinde ürünü piyasaya sınırlı sayıda sürmeye karar vermiş. Ürün ilk olarak Temmuz ayında, Esquire dergisi web sitesi üzerinde her ay hediye olarak dağıtılan elektronik cihazlar bölümünde, kullanımın takibi koşuluyla kayıtlı Esquire okurlarına dağıtıldı. Psychometer'ın bu erkekler tarafından nasıl kullanıldığını gözlemeye başlayan Sony, bir ay boyunca yaptığı incelemeler sonucuda deneklerin çoğunluğunun karşı cinsle olan ilişkilerinde bu alet sayesinde daha az yıprandığını, bir bölümünün ise zamanla alete bağımlı hale gelip, karşı cinse karşı çok daha pasif duruma geçtiğini gözlemledi. Bunun üzerine Psychometer'ın sadece psikologlar aracılığıyla, cihazı kullanmanın kişiliği etkilemeyeceği erkeklere satılmasına karar verildi.



Sony'nin yeni bir ürün kategorisi olan son tüketici psikolojik ölçüm cihazları kategorisi içinde yer alan Psychometer, Amerikan Psikologlar Birliği (APA) üyesi yaklaşık 1500 psikolog tarafından satılmakta. Sony yetkilileri yaptıkları açıklamada, bu ürünü Avrupa ya da Asya-Pasifik pazarına sürmeyi, yoğun talebe rağmen, henüz düşünmediklerini; bu pazarlarda da Amerikan pazarında olduğu gibi etik sorunları ortadan kaldıracak bir çözüm bulabilirseler ürünü pazara sürmeyi düşünebileceklerini söylediler.

There